neljapäev, 25. jaanuar 2018

Päevakajaliselt

Hakkasin Eveliisile kommentaari kirjutama, aga läks pikaks, postitan siia.

Ma ses mõttes olen nõus presidendiga, et ka Ojasoo väärib andestust. Igaüks väärib andestust ja võimalust (alustada otsast peale, muutuda paremaks), sh Eveliisi kommentaariumis veidi vildaka näitena toodud lapse ema (kelle elukaaslane tema lapse vigaseks peksis (? ma pole kursis)),  (mis ei tähenda, et ta lapsi peaks edasi kasvatama).
Olen nõus ministriga õigusriigi osas - Ojasoo juhtumit on menetletud ja juhtum on leidnud lahendi - kehtiva seaduse kohaselt, seejuures, olgu öeldud, et kokkuleppemenetlus tähendab seda, et lahendiga on kui mitte just rahul siis vähemalt nõus juhtumi kõik osapooled.
Igasugune omakohus ja tagant järele lintšimine on alati kurjast.

Kas Ojasoo peaks kontserti lavastama - ma ei tea. Kas ma loeks väga head raamatut, mille on kirjutanud mõrtsukas või kuulaks sümfooniat, mille on loonud maniakk? Jah, ma loeks ja kuulaks, tõenäoliselt olengi lugenud ja kuulanud. Näitena võiks tuua palju kiidetud raamatu "Shantaram", mille kaugelt mitte vähem armastatud autor Gregory David Robertsi on ju puhast vett kelm ja mõrtsukas ja nii mõndagi veel (raamat on hea, kirjutasin sellest siin).

Mu meelest sõltub siin kõik sellest, mis täpselt on Eesti Vabariigi aastapäeva kontserdi lavastamine. On see lavastajale töö nagu iga teinegi ja me otsime lihtsalt üht andekat tegijat (siis las teeb oma tööd - lavastab) või on see lavastajale osutatud tohutu au ja võimalus, milliseid juhtub harva. Kui viimast (kaldun arvama, et vist ikka on, selle kontserdi sümboolne tähendus on suur, lausa kultuurisündmus), siis seda Ojasoo värskelt eksinuna saama ei peaks. Kui mina otsustama peaks, siis valiks vähem skandaalse (mis oli ju ette teada) variandi, vaevalt, et nüüd Ojasoo riigi ainuke andekas lavastaja on.

Ministri sõnavõtus häirib mind eelkõige sõnakasutus. "Kullake" ja "kanakari" jm. Esimene asi, mis seepeale mind kohe huvitama hakkas, on ministri haridus ja eelnev teenistuskäik, sest üks haritud ja kultuurne inimene nii lihtsalt ei räägi, ei nimelt ega kogemata. Teiseks, kategooriliselt olen vastu sellele, et me kõik oleme inimesed ja eksime. See pole tõsi. Mul on erinevad ootused ministrile ja torumehele. Ministri ametikoht näeb ette teatud isikulisi, moraalseid ja eetilisi omadusi või tõekspidamisi. Lisaks, justiitsminister on see, kes seisab hea selle eest, et õiguskord kehtiks igasuguste reservatsioonideta vägivallatseja, kana, lumehelbekese ja onu Heino suhtes ka. Iga tema sõnavõtt peab olema läbimõeldud ja korrektne ja kui ta seda ei suuda (mde, tegemist ei olnud isegi nt ootamatult rünnanud ajakirjanikule antud vastusega vaid arvamuslooga - st ettevalmistatud tekst!), siis ta ei ole sobiv inimene täitmaks nimetatud ametikohta.
Lihtne, onju.

Sotside argumentidest saan aru ja olen nõus - strateegia on oluline. Sellegi poolest, ma pole sotse iial valinud ja vaevalt, et tulevikuski, poliitilistelt vaadetelt kaldun paremale, tugevalt :)

(Ärge kõvasti lööge)


17 kommentaari:

  1. puhast vett - kas see on näpukas või tahtlik väljend? ma olen seni ainult puhastverd näinud :)

    VastaKustuta
  2. Hahaha, see tuleb vist sellest, et eesti keel ei ole minu emakeel, venelased ütlevad "puhast vett" ja ma nt mõtlen ju eesti keeles ja unesid näen eesti keeles, aga vaat, mõnikord lööb ikka välja. Huvitav, tegelt, aitäh, et tähelepanu juhtisid.

    VastaKustuta
  3. Ma saan aru, et täna õhtul sööte võileibu? Või istute tekkidesse mässitult.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. :) no peaaegu, aga nii hea oli lihtsalt blogisid lugeda.

      Kustuta
  4. Olen sinuga 99% nõus. Võtsid justkui minu peast ja kirjutasid üles.

    See 1% mittenõustumist puudutab torumehe küsimust. Mul isiklikult on ka torumehele kõrged ootused, kuna eeldan, et tegemist on oma ala professionaaliga.

    VastaKustuta
  5. Kusjuures, ma mõtlesin sellele, et torumehelt ju ootaks ka oma tööülesannetega hakkama saamist. Kuid jõudsin järeldusele, et torumehele ma andestaksin tilkuva toru siiski oluliselt kergemalt (no kutsuks tagasi, avaldaks nördimust ja laseks hooletuse kõrvaldada) kui ministrile kehvalt sõnastatud avalduse. St, ikkagi, mu ootused lihttöölisele ja kõrgele riigiametnikule on erinevad.

    VastaKustuta
  6. Tegelikult olen ka torumehe osas sinuga nõus. Ma niisama närisin tähte =)

    Kahju ainult, et rahvaesindajatega ei saa samamoodi talitada nagu torumehega - tagasi kutsuda. Tähendab, teoorias ju saab. Praktikas - pole kohanud.

    VastaKustuta
  7. See vildakas näide oli minu oma :)

    Aga sa väljendasid mu mõtteid paremini. Jah, karistuse kandis ta ära, ühiskonna ees on ta nüüd süüst puhas, aga ma ikkagi ei leia, et ta on õige inimene seda lavastama. Miks? Aga just nimelt sest võib arvata, et selle juubelisünnipäeva lavastajat peetakse rohkem meeles kui teisi, olulisemaks kui teisi...

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Minister ütles umbes, et "las lavastab, ega me talle ordenit ju ei anna", aga tegelikult on täiesti reaalne, et ühele lavastajale on see võimalus kindlustada endale koht riigi kultuuriloos nt.

      Kustuta
  8. seni, kuni asi oli puhtalt Ojasoos, tulidki lahkarvamused - nende seas, keda ma tundsin - peamiselt sel teemal, kas EV100 etenduse lavastamine on lihtsalt üks lavastajatöö teiste hulgas või pmst elutööpreemiaga võrdne asi. esimesel seisukohal olijad kehitasid õlgu; teisel seisukohal olijad olid nördinud.

    Reinsaluga on aga jah teised lood, aga pmst ütlesid sa juba väga palju oma postituses ise ära. Tahan lihtsalt üle rõhutada, et minu arust on maru tähtis, kuidas rääkida; ja mida tähtsam positsioon inimesel on, seda tähtsam on, kuidas ta räägib. Viisakus on tähtis, viisaka käitumisega me ütleme, et peame seda, kellele käitumine suunatud on, inimeseks. (Kirjutasin sellest paar aastat tagasi.)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Lugesin su postituse läbi, see on väga hea. Kahe käega olen nõus sellega, et viisakus on mugav. Minusugusele, kes ma talun familiaarsust halvasti, eriti.

      Sul on seal veel möödaminnes kirjas, et "viisakus, see, mis tuleb automaatselt" - vaat, selle peale ministri sõnavõttu lugedes mõtlesingi - et kui jätta kõrvale, et see oli sihilik provokatsioon, siis jääb üle variant, et minister nii mõtlebki ja vastavalt siis räägibki ja siis on mu üllatus eriti suur - kuidas on võimalik, et meil selline rullnokk minister on?

      Kustuta
    2. muidugi ka võib olla sihilik provokatsioon, lootuses püüda IRLile EKRE valijate hääli - aga tegi valearvestuse (kuigi pikas perspektiivis tasub võib-olla isegi ära).

      Kustuta
  9. Kui naisepeksja (või mõrvar või muu kurjategija) raamatu kirjutab, siis see on su vaba valik, kas ostad seda ja loed. Aga naisepeksjast Ojasoo pandi korraldama kõigi eestlaste esinduspidu. Et pole päris sama näide.
    Tagasiastumsiega on see lugu, et meil pidevalt astutakse tagasi ja siis saadakse kuu aja pärast või poole aasta pärast mingiks teiseks ministriks. Naljakas vaadata. Mõttetu kuidagi.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Nii lihtsalt kokkusattumusena, hakkasin eile lugema Mart Laari suht värsket raamatut "Eesti suured armastuslood" ja nii poole raamatu peal on küll tunne, et kui nt tarbida üksnes moraali seisukohalt plekitute suurkujude loomingut, jääb kodumaine kultuuripärand küll üsnagi kesiseks. Väikesed täiendused saaks ehk arvestades ajastute kombeid, kuid ikkagi...
      :)

      Kustuta
    2. Aga vb tuleb valida siis natuke aega ja kohta nende suurkujude jaoks. Mitte nii, et aasta eest ütleb president terve Eesti ees, et täna saavad naised kodudes kõige enim peksa (midagi sellist, täpselt ei mäleta sõnastust) ja siis aastake hiljem korraldab üks naisepeksja sellist üritust.
      Aga see Su kommentaar ja mõte on veidi ohtlik, justkui asendamatuid inimeis ei oleks. Ojasoo on asendamatu? Kuidas küll kõik need eelmised üritused on ära korraldatud?!

      Kustuta
    3. Asendamatuid inimesi ei ole, selles on päris kindel.
      Ma ei öelnud, et minu meelest on õige, kui kontserdi korraldab Ojasoo. Ütlesin, et Ojasoo väärib andestust ja et tema juhtum on leidnud lahendi ning et avalik pikaajaline tagakiusamine on kurjast - alati.

      Samuti ütlesin, et mul puudub konkreetne seisukoht küsimuses, kas Ojasoo peaks või ei peaks nimetatud kontserdi lavastama.

      Kustuta