teisipäev, 4. aprill 2017

Veel ilukirurgiast ja saatest "10 years younger"


Mul oli eile hull hommik, mis algas kell 5 mingi tööalase jamaga. Üks minu tugevaid külgi on see, et mobiliseerun kriisisituatsioonis hästi, suudan teha kiiresti ja täpselt seda, mida parasjagu vaja. Hiljem see eest maksab organism pingutuse eest kätte - kohe kui kriis lõppenud, tõuseb palavik ja kestab kuni välja magan. Aga kuidas sa magad, kui ollagi ei jõua, eks. Nii ma vaatasin öösel  YouTubest paar osa "10 years younger" mingit UK varianti - sest see ilukirurgia teema jäi kummitama.

Eesti on vist ka seda saadet tehtud?

Aga saatest. Võetakse üks, nagu seal saates öeldakse "elu poolt vintsutatud" naine ja tehakse temaga erinevaid asju. Plastiline kirurgia, proteesimine, botoks, uued riided ja uus soeng. Ja ongi valmis uus, konventsionaalne "subjekt", "noor ja ilus", hübriid oma vähe õnnelikust minevikust ja veel vaid oletatavasti palju õnnelikust tulevikust. See "subjekt" on kaasaegne, mõistagi nende mõistes, kes šõud korraldavad. Nüüd on sellele naisel (harva vist ka mehel) šanss saada elult kõik, millest ta on unistanud - uus nägu bisnessi jaoks, mõnd sorti populaarsus, saada tagasi mees või pere jms.

Saate küünilisus on kohutav - esiteks, rikutakse (muidugi selle mehe või naise nõusolekul, kuid seda "nõusolekut", selle küsimist, ei problematiseerita kuidagi, ammugi siis eetika seisukohalt) isiklike piire, privaatsust, inimene võetakse avalikult alasti ja mitte üksnes kehaliselt. Teiseks, nagu ikka, süü tõugatakse inimese enda kaela ("ta ei hoolitsenud enda eest" jms) olgugi, et tavaliselt on asjaolud hoopis keerulisemad. Sõnaga "elu" asendatakse kõik sotsiaalsed struktuurid ja kommunikatsioon, sotsiaalne staatus ja muud atribuudid, mis näitavad reaalseid põhjusi, miks inimene "selleni" jõudis.

Saatse peategelased ei ole mitte need, keda muudetakse, vaid muutjad - eksperdid, stilistid, arstid jms. Väga hoolitsetud, nooremapoolsed, "ideaalsed" inimesed või siis kaunilt hallinevate peade ja sümboolse "geeniuse" auraga kogenud ilukirurgid. Inimesed, kes on kahtlemata kohanenud "hea uue ilmaga". Nende jutud käivad  naise keha ja näo "normatiivsuse" ümber. Ülesanne on lihtne - vahetada hambaproteeside, botoksi ja juuksevärvi abil "sotsiaalsed haavandid ja stigmad". Inimene nö lüüakse läikima. Lõpu episoodid on kõik ühesugused - inimene astub peegli ette, vaatab end ja "Ah!" - kõik on vapustatud ja vaimustatud! "uue subjekti" sünnist, sh ka ümbersündinu ise, kes ütleb tihti: "See pole mina!" Ja muide, nii ongi. Rõõm "uue" enda üle on esialgu sedavõrd suur, et sisemist tühjust või segadus, mis sedavõrd suure muutusega paratamatult kaasneb ja millest hiljem õnnestub jagu saada vaid üksikutel, esialgu tähele ei panda. Mind hullult huvitab, mis on saanud neist inimestest kolm aastat hiljem. Ja siis viis.

Masendav. Ja nõme.
Miks neid saateid tehakse ja kes neid ometi vaatavad??
St, hea küll, küsimused on pigem retoorilised.
Aga ikka, masendav.
Ma pean nüüd ikka magama.

6 kommentaari:

  1. Mulle meeldib saade "How to look good naked". Seal saatejuht suudab muutujatele sisendada, et nad ilusad ja väärikad ning asi on lihtsalt oskuses oma häid külgi esile tõsta ja kehvemaid varjata. Kuigi hukas hambaid varjata ei anna, selleks tuleb ikka hambaarsti juurde minna- või saatesse. Kui näolõikuse ja hambaravi eest ise maksma ei pea (ma ei tea, kuidas see ilukirurgia saates lahendatud on), siis saan aru küll, miks inimesed on nõus sinna saatesse minema. Imeliku meigi saab pärast maha pesta, naeratus jääb.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma sinu nimetatud saadet näinud ei ole aga selles, mida ise vaatasin, muudeti inimest tugevalt ja väga lühikese ajaga. Seejärel läheb inimene tagasi sinna, kust ta saatesse tuli - oma majanduslike võimaluste ja mis peamine - harjumuste juurde. See särav naeratus vajab sära säilitamiseks paar korda aastas hooldust, mis maksab raha. Silikoonrindu on vähemalt kahte varianti ja vaid kõige kallimad neist ei vaja vahetamist umbes viie aasta tagant - mis jällegi - on kulukas. Rasvaimul ei ole vähimatki mõtet, kui inimene peale seda enda söömis ja sportimisharjumusi ei muuda - mis esiteks, nõuab suurt tahet, teiseks - hea küll, ressursi kulu on siinkohal vaieldav, kuid aega siiski. Kui inimene seda kõike enne ei teinud, siis tõenäosus, et ta seda kõike nüüd hoobilt tegema hakkab, on minu meelest väike. Lisaks - kui tegu on pereinimesega, siis lisaks sellele, et teine pool nüüd kaaslase uue välimusega harjuma peab, toimuvad muutused ka isiku minateadvuses - välimus ei ole kunagi ainult välimus ja kahe inimese vaheline keemia on peenike värk. St, minu meelest on see sinna rida probleeme nö sissekirjutatud. Lisaks, ma usun, et sama asja võiks siiski teha ka inimest vähem alandaval moel. Võibolla selles saates, mida sina vaatasid tehaksegi.

      Kustuta
  2. See on täiesti häbematu reklaam plastilisele kirurgiale ja ei midagi muud. Nii saab uusi kliente

    VastaKustuta
  3. Meil on ihalus olla noor, sale ja särava naeratusega. Pole vaja olla taibukas vaid ilus

    VastaKustuta
  4. Kasvatuse küsimus, mu meelest. Kurb, kui on nii, nagu sa ütled.

    VastaKustuta