esmaspäev, 22. aprill 2019

Kazuo Ishiguro "Hõljuva maailma kunstnik"

Rootsi kirjandusteadlane Sara Maria Danius on öelnud, et kui me segame omavahel Jane Austeni ja Kafka ning lisame tilgakese Prousti, saame kokku Ishiguro.
Vene päritoli kirjanik Alexander Genis ütleb, et tema meelest ei ole Ishiguro teostes püsivaid komponente, sest autor pole üheski teoses isegi mitte ise endagi moodi. Võimalik, et tal on foobia korrata end või kedagi, ning tema kreedoks on seetõttu "Olla alati teine".

Ma vaielda ei julge ega oma soovigi, kuid "Hõljuva maailma kunstnik" on minu jaoks neljas Kazuo Ishiguro raamat ja vaatamata sellele, et kõik neli raamatut ( lisaks käesolevale siis "Ära lase mul minna," "Päeva riismed" ja "Maetud hiiglane") on väga erinevad, on neis kõigis ka ühiseid jooni. Nt kõikjalt läbi käiv mälu teema. Ja stiil: süžeest alati eredam ja olulisem tegelaste psühholoogiline portree, veidi väsitavad (impressionistlikud?) detailid segamini pooltoonide ja vihjetega. Selgelt tajutav mõõdukas ja voolav rütm.

"Hõljuva maailma kunstnik" on akvarell-tehnikas lugu varasemalt tuntud kunstniku vanaduspäevist. Peategelane mõtiskleb möödunud aja hiilguse ja sõja kaotanud Jaapani muutuva oleviku üle. Väärtushinnangud muutuvad kiirelt, samuraide asemele tekivad kauboid, aust ja kangelaslikkusest on olulisem säilitada rahu. Peategelast rahumeelse vanaduspõlve seisvat vett elavdavad kahtluse lained: kas endises elus tehtud valikud on olnud õiged ja põhjendatud? Kuidas kohaneda? Seda kõike vaoshoitud, Ishigurole omasel väärikal moel.

Mul jäi raamatust kahetine mulje.
Ühelt poolt kunstnik Masuji Ono mälestuste rõhuvad koormad, mis kohati tekitasid tunde, et räägib sõjas osalenud ja seal hukkunud inimese vaim.
Teiselt poolt, Ishiguro keel on nii voolav ja õrn, et lugedes hõljud udusulena läbi kohati raskete kirjelduste. Lennu algust ja lõppu fikseerida ei suuda, toetuspunktid puuduvad.

Goodreadsis hindasin raamatu kolme tähega, aga see on äärmiselt subjektiivne - lugesin selgelt valel ajal - kevad ja kiire ja veel Hyperioni esimese ja teise osa vahele. Kellele meeldivad mõtlikud ja rahulikult kulgevad lood, tasub ikka proovida.

Teised:
Vahel ma kirjutan ka...
Berk Vaher Päevalehes
Manni lugemisblogi

Роман представляет собой акварельную зарисовку жизни прежде известного художника, который символично живёт за Мостом Сомнения - свои старческие годы главный герой проводит в размышлениях о прошлом, давно утраченном славном, меняющейся Японии под влиянием проигранной войны. Его мучает фантомная боль о потери реальности, которой больше нет и в которой он ничего не может более изменить. В новом мире происходит переоценка ценностей, бесстрашные ковбои вытесняют самураев, жажда мира замещает желание доблестно и героически отдать жизнь за родину. Сомнения о достоверности устоявшихся прежде ценностей и совершённых поступков посещают и главного героя, колыхая поток тихой старческой жизни мутнеющей водой сомнений и предположений. Тем не менее, на читателя не выливается ушат горечи страданий - Мацуо Оно всё чувствует будто бы понарошку, чувства притуплены, его самого словно бы нет. Книга оставила двоякое впечатление. С одной стороны, приходилось пробираться сквозь давящий груз изобилия воспоминаний Мацуо Оно о прошлом, из-за чего меня не раз посещало ощущение, что со страниц о своей жизни вещает призрак жившего в войну человека и погибшего в ней. С другой стороны, язык Исигуро насколько может облегчает погружение в повествование - он так и льётся, как журчащая река тихого фонтана или скольжение мягкого пера в воздухе. Зафиксировать начало падения и точку соприкосновения с землёй невозможно, так как в книге опорных столпов развития сюжета как таковых нет. Что мне не понравилось в романе, так это компенсация практически абсолютной статичности сюжета повторяющимися диалогами, которые зачастую не несут особой смысловой нагрузки и вращаются вокруг одного и того же. Впрочем, благодаря им, возможно, главный герой может выныривать хотя бы ненадолго в настоящую жизнь, и так читатель понимает, что Мацуо Оно действительно человек, а не тень прошлого.

4 kommentaari:

  1. Ma paluks soovilaulu raamatust: "Kõik on hästi".
    Aitäh!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Sellest raamatust ma ei taha kirjutada. Ma pole suurem asi Mutti fänn, st, lugesin tugeva eelarvamusega. Lisaks, ma ei saagi aru, mis raamat see selline oli. Essee kogumiku mõõtu välja ei anna, blogipostituste moodi mõttekatked - ma ei saa üldse aru, miks selle tarvis puu maha võeti. Pmts saaks ju kirjutada, et meeldis mõni konkreetne mõte sellest frošüürist. Või ei meeldinud. Aga nii üldiselt ja lühidale, mulle on absoluutselt vastu karva toon, millega ta suhtleb. Ja kirjutab. Nii põhjendamatult kõrgelt ja kaugelt. Samas pole ta ka nii oluline tegelane, et ma tunneks vajadust enda antipaatiat kuidagi seletada või üldse sellesse süveneda. Nii et.

      Kustuta
  2. Tänud, sellest täitsa piisab.

    VastaKustuta