esmaspäev, 29. aprill 2019

Tapeet, mis ma valesti teen?

  
Mis ma valesti teen? 

Ärkasin hommikul kell 6 ja lugesin läbi kõik internetis olevad tapeedi paigaldamise õpetused. Teoorias on see kõik väga lihtne: sul on vaja seinu, tapeeti ja liimi. Seinad peavad olema sirged. Mul on nüüd siledad, sirgete seinte saamiseks peaksin kolima. Tapeet peab olema kvaliteetne. Noh. Kui ma mõni aasta tagasi all, elutoas, tapeeti vahetasin, siis ostsin fliistapeedi ja ma ei mäleta täpselt, miks mul tol korral toa tapeetimiseks kuu aega kulus, igatahes fliistapeet ei veni - see on fakt, järelikult ka ei mullita seinas. Ja hiljem avastasin, et ta ülipestav - konkreetselt, vajadusel vee ja vahuse nuustikuga ja on jälle nagu uus. 
Nüüd magamistuba tühjaks tõstes leidsin hunniku tapeedirulle. Mitut sorti, igat 4 - 6 rulli. Milleks, ausalt, ma mõtlesin ja mul ei tulnudki meelde. Mingit loogikat selles ka ei ole, sest kõik toad siin majas on suured, magamistuppa kulub 25 - 30 rulli - ma pole siiani viitsinud välja arvutada. Vaatasime lapsega neid tapeete ja kuna me värvi osas nagunii kokkuleppele ei jõudnud (roosa, ei valge, ei roosa), otsustasime, et aga milleks osta uut, kasutame ära (youtuberite mõjutusel hakkas mu laps hiljuti veganiks (vähemalt neil hetkedel, mil kõht tühi ei ole) ja taaskasutajaks. Sest delfiinid ja pingviinid ja muud elukad, saate aru (kilekott!).  (Üldiselt, me sööme nii või teisiti lihalvähe, kuni ta muna ja piima sööb ja sushikala paistab, ei lähe ka arvesse, kiidan tagant ja seletan, et tähtis ei ole 100 %, iga väikene samm on ka oluline.) Ühesõnaga, otsustasime, et teeme iga seina või sopi eri tapeedilise - meie tuba, teeme, mis tahame. St, minu kodus peab olema vähe asju, tapeet ja tüllkardinad. Ma ei taha värvitud seinu, kotttoole, nahkdiivanit ja hüüdlausetega seinapilte. Maitse asi. 
Aga - see, noh, ei ole fliistapeet. Eile hommikul panin ühe paani seina ja see sai jube. Võtsime lapsega päikest, käisime rulluisutamas ja söömas ja kui ma õhtul uuesti vaatama läksin, oli see paan imekombel täiesti mullivabaks kuivanud. Oh seda rõõmu, enne sauna minemist viskasin veel kolm paani seina. Ja nüüd siis. Need kurat, ei kuivanud sirgeks. 
Ja nüüd ma ei teagi. Selge on see, et ma võtan need maha. Ja teen uuesti. Või lasen teha. 
St, keegi tuttav kuuldses, et ma tahan ise tapeeti panna, kommenteeris, et umbes, et igav on või? Ei ole, mul kunagi ei ole, aga... proovisin seda nüüd mõttes endale seletaga, ega veenvalt välja ei kukkunudki. Aga... raamatupoodides on riiulite viisi raamatuid, kus õpetatakse inimesi igast asju tegema. Nad kõik algavad peatükist: vaata sõber, see on haamer ja see on nael (ja katsekinnaste, - kaitseprillide jms peatükk on veel ees pool - need tuleb pähe panna juba naelaostmisretkele minnes). Nael, sõber, pannakse terava ostaga vastu puitu, õige võte naela hoida on näed selline - ja pildid kolmes vaates... Mulle tundub see kuidagi kummaline. Ma olen maal kasvanud ja umbes eluaeg mõelnud, et kes küll selliseid raamatuid vajab? Kuni ükskord mul oli vaja (peamiselt jonnist, otsekohe) puuriidaalus kokku kruvida ja mul oli alus ja akutrell ja kruvid. Viskasin kontsakingad jalast ja võimlesin terve päeva ja mul lihtsalt ei õnnestunud. Üllatusin ja nördisin, elasin veel teises kohas ja täpsel samal ajal saagis naabritüdruk naaberaias mootorsaega palgist karu välja.
Lugesin just "Trifiidide päeva", seal on üks peatükk sellest, kuidas kari lambaid istus päevi umbes peeru valgusel umbes põhjusel, et ei osanud pirni vahetada. Mulle meeldib omaette asjatada, ma olen avastanud, et ma saan hakkama, mulle meeldib mõelda, et kui - siis mu laps saab hakkama (talle hullult meeldib teha kõike (koos)). Kuidagi. Mõistuse piires. Mul on sada korda lihtsam ise pusida kui võtta kõne töömehele. Lisaks, see on muu kodu, no võtab aega - võtab, aga kelle asi. 
Ikka ei kõla veenvalt. 
Ja sellegi poolest, ma lähen võtan selle tapeedi nüüd maha. Ja panen uuesti. Ja kui siis ka ei õnnestu, lähen ostan uue, siis juba fliistapeedi.Vist. 
Või tellin töömehe. 
No ei saanud parem, aga halb ka tegelt ei ole :)
Aa, kõik nõuanded, kuidas saada tapeet seina, on oodatud. 
Update järgmisel päeval: jee, jee, jee.


23 kommentaari:

  1. Äkki oleks lihtsam kahes tükis panna. kuivõrd ikkagi kaldsein ja seina nurk.
    roosa ja valge!

    VastaKustuta
  2. Ja nurki on palju. Mõtlesin ise ka selle peale, aga siis jääb vist liite koht ikka näha. Ma proovin.

    VastaKustuta
  3. Ehk lohutab, et tapeedi panek ongi üks elu eksameid. Minu kogemus räägib, et paljud ehitusmehedki on nõus kõiki töid tegema, va tapeedi panemine.
    Ma olen ka proovinud, aga minu kärsituse ning isegi kõige parema tahtmise juures, ei tule see mul välja. Pmst oleks ma ka nüüd valmis krohvima ja pahteldama, aga mitte eales enam tapeeti panema.
    Ja ma mäletan liigagi hästi, kuidas mu vanemad veel omal ajal kodus tapeeti panid, nüüd on nad muidugi ammu lahus ka juba:)

    VastaKustuta
  4. Mul on vend ehitusmees, ja täpselt samuti - pani kipsi ära ja tõmbas uued voolujuhtmed ja on nõus tegema kõike, va tapeedi panemine.

    VastaKustuta
  5. ma olen elus päris palju tapeeti seina pannud, enamasti on õnnestunud. sa ei kirjutanud, kuidas sa panid, siis on ka raske teada, mis valesti läks. üldjuhul jääb paksem tapeet ka ebatasasele seinale korralikum, õhem (ehk odavam) jääb kehvem ja kõik paistab alt läbi, kui seal midagi on.
    Ilmselt sa ikka silusid tapeeti seinal kohe, kui kinni kleepisid? keskelt servade poole, et õhumullid välja tuleksid. kuiva harjaga.
    veel võivad sellised triibud tekkida sellest, et liimi oli liiga palju. mina olen ainult nii tapeeti pannud, et liim pannakse tapeedile, mitte seinale. sel juhul kantakse liim pintsliga tapeedile ja pärast seda murtakse mõlemad otsad keskele kokku, et liim ühtlaselt jaotuks ja siis tehakse ülemine ots lahti ja pannakse seinale, silutakse korralikult üle ja siis lastakse lahti alumine ots ja siis silutakse see korralikult seinale. muteada ongi see kogu teadus. kuidas täpselt toa nurki teha, võiks netis kirjas olla. igatahes ei tule nurgad välja, kui ots liiga palju üle nurga ulatub.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Manjana, oleneb seinast. Mõni sein imeb liimi nii kiiresti lurtsti sisse, et tapeedi liimitamisest ei piisa. Aga sel juhul on mõttekas sein enne liimiga ära kruntida ja kuivada lasta.

      Ning siis, jah, tapeet liimiga kokku, natuke seisab ja seina.

      Meil kodus ei piisanud lõpuks küll seina kruntimisestki, lihtsalt ei olnudki vist nii palju liimi olemas, kui vaja oleks olnud, ja appi tuli klambripüstol, nagu ma juba kirjutasin. Probleem oli küll hoopis servade lahtikaardumises, mitte mullides.

      Kustuta
    2. Kui sein imeb liimi sisse, on vähemalt 2 lahendust - liimiga kruntimine ja teiseks makulatuuri seina kleepimine. Kliistrist läbiligunenud ajaleht jääb nt krohvitud seinale kinni küll, tapeet ei jääks. Aga kui kruntimine ja makulatuur ei aita, siis on klambripüstol ikka abiks :D

      Kustuta
    3. Mhm, ma kruntisin liimiga. Mul sai nüüd teie õpetuste järgi nii ilus sein, lähen teen pilti ja lisan üles, postitusse.

      Kustuta
    4. Lendav, meil oli paks isoplaat, see oleks tulnud vist ise liimivanni kasta ja seista lasta. Tundus, et nii palju liimi pole maailmas olemas, et sinna ükskõik mis kinni jääks.

      Kustuta
    5. Notsule - jah, loomulikult on olemas aluspindu, millega ei olegi muud teha, kui klammerdada või naelutada. See muidugi ei peaks olema tapeedialune pind, sihukestele plaatidele pannakse ikka veel mingi kate (papp vms) otsa, et üldse tapeetida saaks.

      Kustuta
  6. unustasin - liimi panin harjaga (siuke riideharja suurune), mitte pintsliga, sellega jääbki vehkima.

    VastaKustuta
  7. Ma praegu lugesin rulli peale, et pean ka liimi tapeedile määrima ja laskma seista. Ma eile määrisin liimi seinale.

    VastaKustuta
  8. Jaa. Kui ei ole fliistapeet, vaid see vanaaegne, pabertapeet, mis venib, tulebki liim panna tapeedile. Seinale võib, aga ei pea. Siis lapata tapeet kokku, nagu Manjana kirjeldas ja oodata mingi minut või 2, et niiskus jõuaks natukenegi tapeedi sisse imenduda. Sel juhul ta teeb suurema osa venimisest juba enne seina panekut ära ja ei hakka pärast nii palju mullitama ja kotitama ja voltima. Liimi on hea määrida suure-laia pintsliga (spets tapeediliimipintsel) või kasvõi põrandaharjaga. Minu ema pani ikka tapeeti nii, et liim segati suurde pesukaussi ja pintseldati tavalise põrandaharjaga. Seda tööd sai püsti seistes teha, ei nikastanud selga ära. Mul ei ole nii head (pehmemate harjastega) põrandaharja olnud, olen pidanud (põranda)käsiharjaga käpuli mäkerdama. Kui paan on seinas, silud mullid kahele poole välja kas harjaga, nagu Manjana ütles, või hädapärast sobib ka pehmem puhas kalts.
    Ebakorrapäraste nurkadega on keerulisem jah, siis on vaja natuke geomeetriat meenutada ning viltuste seinte puhul tuleb läheneda nurkadele loominguliselt ning mitte liialt põdeda.

    25-30 rulli?! Mul pole elu sees nii suurt ruumi ette tulnud, olen max 7 rulliga hakkama saanud. Aga eks ma ole elanud mingites uberikes ka muidugi.

    VastaKustuta
  9. Siin on varem kaks tuba olnud, aga vahesein on juba enne mind maha lõhutud. Pikimasse, see mis pildil, sirgesse, mõttes soppideta, seina läheb 14 plaani, lisaks eile selgus, et mul ei tule rullist kuidagi 4 plaani, ainult kolm, muidu muster ei jookse.

    VastaKustuta
  10. St, ma nüüd arvutasin huvi pärast, 30 rulli ei lähe ikka, aknad ja uksed ka. Umbes 20 läheb, kui esimese korraga seina saab :)

    VastaKustuta
  11. Proovisin nüüd nii, et liim tapeedile, paar minutit seisab ja siis seina. Saate aru, mulle pole! Ei teki kohe ja paari tunni möödudes ka ei ole, vaevalt, et siis hiljemgi tekivad. St. St. Maivõi.

    VastaKustuta
  12. Tuuletõmmet ei tohi ka olla, niikaua kuni kuivab.

    VastaKustuta
  13. Siin on kõik vead juba ära öeldud - osa tapeete vajab liimi, osal läheb seinale - alati on kasulik juhendit lugeda. Ka liime on erinevaid. Liigne kuivus, liigne niiskus, tuuletõmme. Aluspinna kruntimise vajadus olenevalt seisukorrast.
    Aga alati on õige võtta spetsialist, päris maaler, mitte suvaline ehitusmees. Näiteks maaler Maria:)
    Kes, tõsi küll, tapeedib praegu Soomes.

    VastaKustuta
  14. Serviti tuleb panna.:) Ta peedi panek alguses on vaja liimi ja tapeeti, liim see kanda ühtlaselt kui võimalik panna tapeet seina oma maitse ja oskuste järgi siluda ja siis rahule jätta lasta kuivada ilma mingi tõmbe ega abita ja liiga kiiresti alguses tõmbab niiskusest kortsu pärast kuivab sirgeks mida vähem torgid seda parem simpel.

    VastaKustuta