pühapäev, 28. juuli 2019

Fredrik Backman "Britt - Marie oli siin"

Lugesin eile Tiina muljeid ja tekkis vajadus kaasa kiita.

Britt -Marie ei ole tõesti selline inimene, kes teisi hukka mõistaks, sugugi mitte, aga ükski kultuurne inimene ei tuleks ju mõttele paigutada söögiriistu köögikapisahtlisse kuidagi teisiti. Britt - Marie ei mõista kedagi hukka, sugugi mitte, aga me ei ole ometi loomad, või mis?

See on uskumatult südamlik lugu teisest võimalusest 63. aastase koduperenaise Britt-Marie elus. Teisest võimalusest, mida ta kordagi ei palunud, isegi ei soovinud. Teda rahuldas kõik tema mõõdukas tempos kulgevas, ettevõtliku mehe selja taga ja kasulastest eemal mööduvas elus. Kuid mida sa, hing, teed, kui muutused, nii ebavajalikud ja ebamugavad, ikkagi saabuvad sinu peensusteni paigas olevasse ellu. Mida siis teha, kui korraga muutub kõik, muutub tundmatuseni, värinani põlvedes? Kust otsida abi? Millest saab sinu päästerõngas?

Kirjanik Fredrik Backman tundub, et teab vastust sellele küsimusele. Ja nimelt -  südame headusest. Inimese jaoks, kes on kukkunud ootamatult muutuste merre, saab heast südamest, ükskõik, kui okkalisse ja nõudlikkusse ümbrisesse see ka pakitud poleks, elupäästev päästerõngas.

See on üks neist raamatutest, mille lugemise järel muutub igaüks natuke hellemaks, vastutulelikumaks ja heasüdamlikumaks.

Mul võttis veidi aega harjumaks autori stiiliga (lause- ja mõttekordused, liigsed seletused ja kahtlased naljad) kuid vaatamata sellele soovitan soojalt, tarbida nt ravimina kurvameelsuse, üksinduse ja vananemishirmu vastu.

/---/ Kui me andeks ei annaks, siis poleks meil varsti enam sõpru, kelle peale vihastada.
Sami

Teised: 
Mae
Tiina 
Sehkendaja
Loetu kaja
Lugemiselamused
Lugemispäevik
Raamatumuljete kodu
Heleni kirjanurk
Rändaja
Tuuli ja Marta kirjanurk

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar