neljapäev, 23. veebruar 2017

Vihastasin :)

Hugh Thomson (1860 – 1920)

Ma kunagi kindlasti jõuan ka Houellebecqi "Platvormini", aga täna kumiseb pea väsimusest - suurema osa eilsest ööst tegin tööd ja täna üritasin magada, aga kui lõpuks magama jäin, pidi juba lapsele aeda järgi minema. Ja siis ma vihastasin end seaks.

Nimelt, kõnnin mina rahus kummikutega läbi kirjeldamatu pori lasteaia poole, vastu tuleb tädi koerakesega, Kohalik tädi, olen teda varemgi näinud. Kohaliku taksiga, koer kenasti rihma otsas. Jõudes minuni  näen!! kuidas tädi laseb rihma muudkui pikemaks, rihma otsas olev!! koer jookseb üle tee minuni ja nuusutab mu kummikuid.
MIKS, PÜHA PERSE, MIKS OMETI???

Jään seisma, LOOMULIKULT, ja küsin naiselt, miks ta laseb rihma nii pikaks, et koer minuni küünib. Naine naeratab laialt, satub segadusse ja teatab, LOOMULIKULT: "Aga ta ju ei hammusta!"
Ei, tõepoolest, ei hammustanud ja isegi ei urisenud, ei haukunud ega muud sellist. Lihtsalt tonksas paar korda ninaga mu poriseid kummikuid. Ja võibolla see olekski ok, kui ma nt oleks Merilyn Kerro. Nt. AGA MA EI OLE. MA KURAT EI OLE SELGELTNÄGIJA, EKSOLE. Ma ei tea, kas konkreetne koer hammustab või mitte enne kui ta mul hambaid pidi tagumiku küljes on. Kui ma kardaks koeri (ma ei karda eriti, aga erilist sümpaatiat ka ei tunne, ma ei lähe elus võõrast looma käega katsuma, ükskõik millist looma), siis ma oleks võinud selleks hetkeks, kui selgub, et see koer ei hammusta ja see koeraomanik ei ole mõnd sorti haige pervert, kellele meeldib vaadata kuidas tema tupsu-nupsu võõrastel inimestel pükse jalast sikutab, kolm korda südamerabanduse saada.

Ma saan aru, et mõnikord pääsevad koerad lahti ja üldse, mõnikord juhtub igasuguseid asju, aga kui sul on koer kindlalt rihma otsas, seejuures sellise, mille pikkust saab reguleerida lihtsalt ühe nupu vajutusega, siis MIKS, miks ometi lasta rihm pikemaks hetkel ja ilmselgelt teadlikult, kui sulle võõras vastu jalutab. Sest kutsu tahab nuusutada!

Üks olulisemaid ühiskonna normaalse toimimise põhimõtteid on minu meelest see, et "Ole ise ja lase teistel olla" või "Ära ole teisele tüütu või koormaks" või "Austa teise õigust rahule igas kuradi võimalikus mõttes".  Ära tule minu aeda, minu majja-autosse-lauda minu loa või erilise, ÄÄRMISE vajaduseta. Ära roni pimedust kartva titega kinno või teatrisse. Ära tõsta poriste saabastega last ostukärusse, mis ei ole selleks mõeldud. Ära lase oma lapsel kommiseid käsi bussis eesistuja juustesse kuivatada. Pargi normaalselt. Ära suitseta selleks mitte ettenähtud kohas. Ära pea korteris haukuvat koera. Korja oma looma pabulad laste mänguväljakult kokku. Ära ujuta koera laste ujumiskohas. Ära too tatist last tööle kaasa. Ära kuula muusikat aias muul moel kui läbi kõrvaklappide, kui elad tihedalt asustatud piirkonnas. Ja nii pikalt edasi.
Ära tule mulle liiga lähedale, kui ma seda palunud pole.
Hoia vahet.
HOIA VAHET.


2 kommentaari: